De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Joomla 4 is uit, wat is het en wat kun je ermee?

Misschien wist je het al: op 17 augustus 2021 is Joomla 4 uitgekomen, de nieuwste versie van het tweede meest populaire content management systeem ter wereld. Joomla is vertaald in 77 talen en draait op miljoenen websites wereldwijd. In deze blog leggen we uit wat Joomla is, wat je ermee kunt en welke nieuwe en verbeterde features je in Joomla 4 kunt verwachten.

Allereerst maar eens de naam. Joomla is de Engels-fonetische spelling van jumla, en dat is weer Swahili voor “allemaal samen” of “alles samen”.  Die naam heeft natuurlijk een betekenis: Joomla wordt niet ontwikkeld door een bedrijf, maar door een grote groep van honderden vrijwilligers wereldwijd: het is een open source project, waaraan iedereen kan meewerken.

Wat kun je ermee

De meeste tools waarmee je een website kunt bouwen zijn relatief beperkt: je kunt er een blog mee maken met een paar extra pagina’s, of een shop met een paar extra pagina’s, of een aantal statische pagina’s en dat was het dan wel.

Joomla is heel erg compleet, meteen ‘uit het doosje’. Standaard is bijvoorbeeld al ingebouwd:

 • Contactformulieren
 • Uitgebreid gebruikersbeheer: verschillende typen gebruikers met verschillende rechten
 • Meertaligheid
 • Zoekfunctie
 • Advertenties tonen
 • Versiebeheer (vorige versies van je content terugzetten)
 • Uitgebreide AVG Privacy opties

Joomla is superflexibel: wil je nieuwe functionaliteit toevoegen, bijvoorbeeld een shop, een reserveringssysteem, uitgebreide formulieren of bijvoorbeeld een forum, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen met bouwen. Je breidt gewoon je site uit met een extensie, er zijn duizenden extensies om uit te kiezen.

Nieuwe en verbeterde features in Joomla 4

Naast dat de onderliggende techniek volledig op de schop is gegaan, biedt Joomla 4 ook een aantal nieuwe of verbeterde functionaliteiten:

 • Toegankelijk voor mensen met een beperking: Joomla 4 voldoet, als enige CMS, volledig aan de W3C Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, de toegankelijkheidseisen die gelden voor websites van alle Europese bedrijven en overheidsorganisaties.
 • Afbeeldingen aanpassen en bewerken met de ingebouwde media manager
 • Gebruiksvriendelijke tekstverwerker waarmee je gemakkelijk zelf nieuwe teksten, afbeeldingen en andere inhoud toevoegt
 • Eenvoudig de standaard e-mails aanpassen die je site verstuurt
 • Artikel templates: verschillende typen artikelen aanmaken, elk met een eigen indeling zodat de beheerder snel de juiste indeling kan kiezen
 • Uitgebreide en geavanceerde zoekfunctie
 • Standaard krachtige SEO opties ingebouwd
 • Het veiligste CMS ter wereld
 • Supersnelle performance
 • Publicatieworkflows om zelf te bepalen welke gebruikers content mogen plaatsen en publiceren
 • Web Services Application Programming Interface (Web Services API): communicatie tussen je website en andere webservices

Moet je nu meteen over naar Joomla 4?

Als je een volledig nieuwe website in Joomla 4 wilt maken, dan kan dat in principe. De huidige versie is de stabiele versie. Wil je gebruik maken van een andere template dan de ingebouwde, of wil je extensies installeren, dan adviseren we je om nog even te wachten.

Heb je al een Joomla-website, ook dan adviseren we je om nog even te wachten. Niet alle extensies zijn namelijk nu al compatibel met Joomla 4. De Joomla 3-serie blijft nog ondersteund tot zeker augustus 2023. Dat betekent dat er tot die tijd nog gewoon uptdates uitkomen en dat je site veilig en goed kan blijven draaien.

Tegelijk met Joomla 4 is ook Joomla 3.10 uitgekomen, de overgangsversie van Joomla 3.9 naar 4. Die heeft een handige ingebouwde check waarmee je kunt zien of je extensies al geschikt zijn voor Joomla 4.

Wat doet WebLab42

Bij WebLab42 zijn we op dit moment rustig aan het rondkijken in Joomla 4. We hebben twee oefensites voor onszelf gemaakt, waarin we vrolijk aan het experimenteren geslagen zijn. En dat blijven we nog wel even doen, tot we Joomla 4 voldoende in de vingers hebben.

De volgende stap is een test-update: we gaan op een testomgeving aan de gang met het upgraden van een 3.10 site. En zo werken we er langzamerhand naartoe dat al onze klantensites over gaan – maar zo ver is het voorlopig nog niet.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory