De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Joomla 4 komt eraan, wat betekent dat voor jouw website?

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de opvolger van Joomla 3, die – best logisch eigenlijk – Joomla 4 heet. Als je al wat langer een Joomla-website hebt, dan heb je misschien wel meegemaakt dat de overgang van de ene grote versie naar de volgende niet zo eenvoudig was. Bij Joomla 4 is dat gelukkig anders!

Joomla 4 is de nieuwe en verbeterde versie van Joomla. Er zit extra functionaliteit in (daarover later meer) en de ingebouwde template heeft een uitgebreide makeover ondergaan, net als het beheergedeelte.

Migratie van Joomla 3 naar Joomla 4

Een update van de ene grote Joomla-versie naar de volgende (van 1.5 naar 2.5, en van 2.5 naar 3) noemen we een migratie. De reden waarom migraties niet altijd even soepel verlopen, zit ‘m meestal in de extensies. Dat zijn extra toepassingen of functionaliteiten die in je website geïnstalleerd zijn, zoals je template (de styling van je site), een slideshow, een evenementenagenda of formulieren.

Die extensies bestaan uit scripts met PHP-code. En die code moet weer kunnen communiceren met de code van de nieuwe Joomla-versie. PHP-code wordt steeds verbeterd, zodat sites sneller en veiliger worden. Als de code van extensies verouderd is, kan er een conflict ontstaan tussen de extensie en Joomla, en daardoor kunnen sommige onderdelen van je site ophouden met werken.

Soepel migreren

Voor de migratie van Joomla 3 naar Joomla 4 hebben de slimme Joomla-ontwikkelaars een oplossing bedacht waarmee je zulke conflicten kunt vermijden.

Na de Joomla 3.9-serie (op het moment van schrijven zitten we op 3.9.24), komt Joomla 3.10. Dat is een soort ‘overgangsversie’ tussen 3.9 en 4. In Joomla 3.10 zit een update checker, waarmee je kunt controleren of alle extensies op jouw website klaar zijn voor Joomla 4.

De stabiele versie Joomla 3.10 is nog niet uit, maar zodra die er is, updaten we de sites van al onze onderhoudsklanten. En vanaf dat moment nemen we die check mee elke keer als we updaten naar een nieuwe kleine versie. Zo weten we precies wanneer jouw site eventueel gemigreerd kan worden naar Joomla 4. En dat betekent dat het migreren naar verwachting een stuk minder tijd gaat kosten dan bij voorgaande migraties het geval was.

Wanneer komt Joomla 4?

We weten nog niet wanneer Joomla 4 precies komt. Zoals je misschien wel weet zijn de ontwikkelaars vrijwilligers die dit werk doen naast hun normale werk. Als er een nieuwe (bèta-)versie uitkomt, moet die heel goed getest worden. Dat gebeurt ook door vrijwilligers (er is elke zaterdag een Bugs & Fun @ Home-event waarbij iedereen kan helpen met testen). Hoe meer mensen helpen, hoe sneller de stabiele versie van Joomla 4 (en Joomla 3.9.10) het daglicht ziet.

Wij zijn in elk geval voorbereid :)

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw website? Neem contact op met Hilda Abbing. We denken graag met je mee en kunnen je adviseren over de te nemen stappen!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je tips of nieuws over Joomla in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory