De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Privacy: regel het zelf in Joomla 3.9

“Is onze website wel AVG-proof?” Die vraag krijgen we nog wel eens van onze klanten. Het antwoord is natuurlijk altijd “jazeker”, want we richten ’m zo in dat de site voldoet aan de richtlijnen. Heb je een website waarop bezoekers zich kunnen registreren? Dan is er goed nieuws voor je: sinds Joomla 3.9 is het een stuk makkelijker geworden om toestemming te regelen en verzoeken om informatie of verwijdering af te handelen.

Bij Joomla 3.9 is de Privacy Tool Suite inbegrepen: een pakket extensies waarmee je alles rondom de privacy van je gebruikers regelt. Toestemming vragen, gebruikers akkoord laten gaan met de manier waarop jij met privacy omgaat, akkoord laten gaan met je voorwaarden, opgevraagde gegevens doorsturen, gegevens van gebruikers verwijderen: het kan allemaal binnen Joomla zelf.

Als je Joomla 3.9 installeert staat een deel van die opties al aan. Ga je van Joomla 3.8 naar 3.9, dan staan de privacy plugins standaard aan, maar niet alle toestemmingsplugins staan aan.

Wat moet je nog aanzetten

De plugin User – Terms and Conditions staat uit. Heb je een website waarop gebruikers zich registreren, dan kun je die plugin aanzetten en verwijzen naar de algemene voorwaarden van je website. Bij het registratieformulier komt dan een extra vinkvakje waarin ze moeten aanklikken dat ze akkoord gaan met die voorwaarden. Heb je een site waar nu al gebruikers op geregistreerd zijn? Dan krijgen die bij de eerste inlog ook dat vinkvakje te zien.

De plugin System – Privacy Consent staat ook nog uit. Daarmee kun je de gebruiker die zich registreert vragen of hij akkoord gaat met je privacybeleid. Ook hier geldt: voor al geregistreerde gebruikers kun je dat ook eenmalig vragen.

Joomla 3.9 bevat een nieuwe plugin die meteen een contactpersoon aanmaakt van de nieuwe gebruiker, met eventueel een contactformulier. Ook die staat standaard uit. Mocht je gebruik maken van de standaard contact component van Joomla, dan kan dat een interessante optie zijn om aan te zetten.

Acties bekijken

Nog een plugin die uit staat als je van 3.8 naar 3.9 gaat: de User Actions Log. Daarmee kun je zien wie wat wanneer gedaan heeft op je site. Dat loopt uiteen van “heeft zich aangemeld” tot “heeft een artikel geplaatst” of “heeft een gebruiker aangemaakt” (al hoop je waarschijnlijk dat dat laatste alleen door supergebruikers gebeurt, maar als dat niet zo is, dan weet je het tenminste).

Staat de plugin aan, dan kun je de acties bekijken door in het beheergedeelte te klikken op Gebruikers -> User Actions Log.

Wil je meteen na het inloggen de laatste acties van je gebruikers zien, maak dan in het beheergedeelte van je site een module aan van het type Actions Log – Latest en plaats die in de positie CPanel. Dan zie je voortaan na het inloggen iets als dit:

In het Privacy Dashboard (Gebruikers -> Privacy) kun je alle verzoeken om informatie of verwijdering bekijken, zien wie zich heeft aangemeld en toestemming heeft gegeven en wat meer lezen over de privacy-mogelijkheden binnen Joomla. Daarnaast checkt het dashboard of er een privacyverklaring of algemene voorwaarden aanwezig zijn (al kun je dat natuurlijk ook zelf op een andere manier geregeld hebben, buiten de Privacy Tool Suite om; daar is niets mis mee). Er is ook een standaard menu-item (link dus) aangemaakt voor het versturen van verzoeken om informatie of verwijdering.

Meer informatie over privacy in Joomla 3.9

Meer weten over de Privacy Tool Suite in Joomla 3.9? In de Joomla-documentatie staat een complete Nederlandstalige tutorial.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je tips of nieuws over Joomla in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory