De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Wat is Joomla?

Bij WebLab42 bouwen we alle websites met Joomla. Joomla is een Content Management Systeem, oftewel een CMS. Content betekent inhoud, management betekent beheer: met Joomla kun je de inhoud van je website beheren. De techniek en de layout staan bij een CMS los van de inhoud. Voor het schrijven van teksten en het plaatsen van afbeeldingen op je Joomla-website hoef je dus geen technische kennis te hebben.

Met een CMS is het bijhouden van je content een fluitje van een cent: je typt je tekst in een soort tekstverwerker, uploadt er een afbeelding bij en het systeem zorgt dat het op de goede plaats terechtkomt en dat je pagina’s een mooie, eenduidige uitstraling krijgen.

Om tekst en afbeeldingen toe te voegen, moet je ingelogd zijn op je website. Je kunt artikelen vanaf de 'voorkant' van je website aanpassen; Joomla heeft ook een beheergedeelte waarin je kunt werken.

Naast de inhoud bestaat de drie-eenheid van Joomla uit de techniek en de layout. Heel veel is al standaard geregeld, dus zodra Joomla geïnstalleerd is, kun je er in principe zelf mee aan de slag. Joomla is open source; dat betekent dat het vrij verkrijgbaar is en dat je het (gratis) kunt installeren.

Wat is Joomla dan? Net zoiets als WordPress?

In principe wel, alleen kan Joomla in de basis meer dan WordPress. Voor dingen die je in Joomla meteen kunt, moet je bij WordPress al snel een plugin installeren. Al die plugins moeten natuurlijk ook onderhouden worden, want een verouderde plugin kan beveiligingslekken opleveren. Wij kiezen dus liever voor Joomla: daarmee kunnen we lezen en schrijven, en we hebben maar weinig extensies nodig om mooie, stevige websites en webshops te kunnen bouwen.

Wel bijhouden, niet bouwen?

Heb je geen idee waar je moet beginnen en beschik je niet over technische kennis? Dan kan een webdesigner (zoals WebLab42) de site voor je inrichten en een template bouwen of installeren om je website een mooie layout te geven.

Het enige dat jij dan nog hoeft te doen is zorgen dat je je content actueel houdt.

Zelf bouwen? Volg een workshop!

Wil je zelf je site bouwen? We hebben workshops die je daarbij kunnen helpen. Als je al een Joomla-site hebt maar af en toe tegen problemen of vragen aanloopt, dan is het Joomlacafé misschien iets voor jou. Kijk op onze workshoppagina voor alle mogelijkheden.

Is Joomla iets voor jou?

Wil je weten of Joomla iets voor jou is? Of twijfel je nog tussen WordPress en Joomla? Dan hebben we goed nieuws voor je: er is een brochure waarin wordt uitgelegd wat je allemaal kunt met Joomla. Die brochure kun je bij ons gratis aanvragen! We hebben 'm in PDF of op papier.

Bestel de brochure

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je tips of nieuws over Joomla in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory