“Hoezo werken jullie alleen met Joomla, met WordPress kun je toch ook een website maken?”
Als we een slagroomtaart hadden gekregen, elke keer als iemand ons die vraag stelde, zouden we nu alleen nog met een takelwagen ons huis uit kunnen. Elke keer legden we geduldig uit dat je websites kunt maken met beide systemen, maar dat Joomla veel flexibeler is, standaard meer functionaliteit biedt en meer variatie in je website kan brengen.
Soms zei iemand vervolgens: “Ja maar WordPress is veel makkelijker, zegt mijn buurman.”
We vertelden dan nog maar eens dat je met Joomla veel meer vrijheid hebt in de opbouw van je site, en dat je er dus meer mee kunt dan met WordPress. Want dat wisten we... van horen zeggen.
Mensen die open staan voor een ander systeem dan WordPress, willen nog wel eens vragen wat dan de verschillen zijn. En daar stonden we tot voor kort met onze mond vol tanden. We maken al meer dan tien jaar websites met Joomla, en we hebben eigenlijk nog nooit iets anders nodig gehad. Waarom zouden we dan een systeem gaan gebruiken dat minder te bieden heeft? Maar ja, WordPress is wel ongekend populair, en het is best handig als je echt weet waarin het verschilt van het CMS waarmee we alles kunnen maken wat we willen. En dus wilden we toch zelf ervaren hoe WordPress werkt. We besloten dat we er allebei een site mee zouden maken. Niks bijzonders, gewoon een paar pagina’s.
We begonnen met de installatie. Dat kan bij onze hoster met één druk op de knop. Aangezien wij natuurlijk nul ervaring hadden met zelf WordPress installeren, leek ons dat de veiligste optie. Verschil met Joomla? Geen: ook daarvoor hebben de meeste hosters een knop waarmee je het snel en gemakkelijk installeert.
Na het installeren gingen we enthousiast aan de slag, maar binnen een dag liepen we al tegen beperkingen aan, dingen die in WordPress niet standaard kunnen en in Joomla wel. Daarnaast vonden we de backend niet echt logisch in elkaar zitten. We zochten ons een ongeluk en vonden soms dingen helemaal niet (dan bleek die functie gewoon niet te bestaan), en soms op plekken waar we ze wel als láátste verwachtten.
“Oké, dit is dus wel waardevolle informatie,” zei Anja. “Waarom maken we hier niet een vergelijkingssite van? Alles wat we nu tegenkomen, noteren we. En dan maken we een tabel waar je in één oogopslag de verschillen kunt zien, en themapagina’s voor de belangrijkste onderdelen. Wat we nog niet weten, dat zoeken we uit.”
We reserveerden een aantal werkdagen voor studie, onderzoek en experiment, en na een aantal dramatische “waar zit dit”- en “hoezo kunnen we dit niet aanpassen”-momenten, besloten we dat zelfs onze vergelijkingssite niet in WordPress gebouwd moest worden (en dat terwijl-ie al een heel eind klaar was). We hevelden de content over naar een nieuwe Joomla-site en hadden die in twee dagen draaiend.
Hij staat hier: https://wordpressversusjoomla.nl
Sinds we met WordPress aan de slag zijn gegaan, waarderen we Joomla nog meer dan we al deden. Het is logisch, gebruiksvriendelijk, intuïtief, stabiel, een echt CMS (in plaats van een uit z’n krachten gegroeid blogplatform), het is veilig, en je kunt er kleine, grote, uitgebreide, simpele, lelijke en mooie sites mee bouwen. Wil jij heel graag een WordPress-site? Neem dan eerst even de tijd om op onze vergelijkingssite te kijken. Wil je daarna nog steeds een WordPress-site? Prima, maar dan kunnen wij je helaas niet helpen. Maar wil je een site die goed voor je is ingericht, zodat je supermakkelijk zelf de content kunt bijhouden? Neem dan gerust contact met ons op, dan gaan we graag met je in gesprek over je wensen en laten we je met alle plezier zien wat er allemaal kan in Joomla.
Interessante blog? We schrijven regelmatig blogs over allerlei onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (je kunt elk moment weer uitschrijven)!
WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973
Telefoon: 026-7370231
WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)
WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory