De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Favoriete extensie: Articles Anywhere

Voor contentbeheerders (en eigenaars van websites) is het fijn als ze in hun website niets anders hoeven te doen dan... precies, content beheren. Maar soms ontkom je er niet aan om informatie op een andere manier te tonen. Omdat het design erom vraagt bijvoorbeeld.

Dan neem je al snel je toevlucht tot een module, en daarmee wordt het voor de contentbeheerder al wat lastiger. Content op verschillende plekken, verwarrend!

Voor dat soort situaties kun je de power-extensie Articles Anywhere inzetten. Daarmee kun je op verschillende plekken en verschillende manieren content laten zien in je Joomla website.

Wat is Articles Anywhere en wat kun je ermee

Articles Anywhere is een plugin voor Joomla waarmee je artikelen op allerlei plekken in je website kunt tonen. Een deel van de functionaliteit is binnen de Joomla core al aanwezig in modules (Artikelen – Nieuwsflits bijvoorbeeld), maar Articles Anywhere geeft je veel meer mogelijkheden en daarmee een enorme flexibiliteit in hoe je de content toont.

Wel een titel, geen titel, intro afbeelding, custom fields, alle tekst, alleen de introtekst, alleen de rest van de tekst, welke auteursinformatie, de categorietitel… je kunt op onderdelen kiezen wat je wilt laten zien en in welke volgorde.

Waar kun je Articles Anywhere voor gebruiken

Bij WebLab42 gebruiken we Articles Anywhere vooral voor het tonen van artikelen in custom HTML modules. Door (delen van) de artikelen in divs te tonen en die een class te geven, kunnen we css gebruiken om elke div (blokje) verschillend te stylen. Zo ziet dat er dan uit in het content-gedeelte van de module:

In de broncode van de module kun je dan eventueel nog extra classes toevoegen om elementen apart te stylen:

Maar je kunt er nog veel meer mee.

Articles Anywhere gebruiken in formulieren

Een van onze klanten gebruikt formulieren met veel tekst erin. Een inleiding en toelichtingen bijvoorbeeld. Telkens als er iets aan die tekst moest veranderen, vroegen ze ons om dat te doen. Op zich niet erg, maar op een gegeven moment dachten we: wat als ze dat ook zelf zouden kunnen via artikelen? Dus onderzochten we wat er gebeurt als je artikelen laadt in RSForm formuliervelden. Het resultaat? Precies wat we hoopten: de teksten worden keurig opgehaald en getoond. Dus nu kan de klant zijn formulierteksten aanpassen, zonder dat hij daarvoor in het formulier hoeft te zijn.

Articles Anywhere gebruiken in extensies

Een andere klant heeft een extensie (module) op de site waarmee een tijdlijn gevuld wordt. Een mooie module, maar er moest wel met de hand tekst ingevuld worden in verschillende vakjes. Ook in die module bleken we Articles Anywhere te kunnen gebruiken. In het ene vakje laden we de titel, in het volgende de introtekst en in een ander vakje de overige tekst. De klant hoeft nu alleen maar tekst in het artikel te typen, en de module pikt het op.

Is het moeilijk?

Als je Articles Anywhere installeert, komt er een knop in je editor te staan waarmee je een artikel kunt invoegen. Die genereert de placeholders waarmee het artikel op de site geladen wordt. Dat is makkelijk om erin te komen.

Maar als je daar een tijdje mee gewerkt hebt, zul je al snel meer willen. Articles Anywhere heeft veel meer opties dan je ziet als je op de knop klikt. Wij typen dus tegenwoordig zelf de code in (het gaat heus wel eens mis hoor). Op de website van Regular Labs vind je een fantastische tutorial (in het Engels) en voorbeelden.

Gratis versus pro

Met de gratis versie kun je vooral statische content in je site laten zien: toon op deze plek dit artikel. De pro versie stelt je in staat om meerdere artikelen uit dezelfde categorie te tonen, of het laatste artikel uit een categorie, of een artikel met een bepaalde tag, of… nou ja, veel meer mogelijkheden.

Hoe is de support

Regular Labs heeft een support forum waarop Peter van Westen, de ontwikkelaar achter Regular Labs, de meeste vragen zelf beantwoordt. Hij is supersnel en denkt goed met je mee. Erg vaak zul je zijn hulp niet nodig hebben: de tutorial is duidelijk en uitgebreid.

Nieuwsbrief ontvangen?

Interessante blog? We schrijven regelmatig blogs over allerlei onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (je kunt elk moment weer uitschrijven)!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory