De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

iDEAL betalingen ontvangen op je Joomla website

Betalingen met iDEAL: we kunnen ons bijna niet meer herinneren dat ze ooit níét bestonden. En of je nou een simpele betaalknop of donatie-optie wilt, een betaalformulier, inschrijvingen voor evenementen of een complete webshop: betalen met iDEAL is mogelijk via je Joomla-website. In deze blog leggen we uit wat ervoor nodig is.

Net als in een ‘gewone’ winkel bestaat het proces uit de volgende stappen: de bezoeker kiest wat-ie wil hebben, legt het op de toonbank en rekent af. De kassa vertelt hoeveel er betaald moet worden en de eigenaar van de winkel – of de website in dit geval – ontvangt het geld op zijn of haar bankrekening.

Wat heb je nodig

Naast een shop, betaalformulier of andere manier om je klanten iets te laten bestellen heb je twee dingen nodig. Het eerste is een iDEAL-extensie waarmee je bepaalt wat er betaald moet worden, en waarmee je informatie aan de kassa doorgeeft.

Het tweede is een internetkassa oftewel payment service provider, zoals Mollie, Sisow, Adyen of TargetPay. Omdat een internetkassa op zichzelf staat, kun je hem niet integreren in je website. Je hebt dus altijd een protocol nodig waarmee je de website met de kassa verbindt. Een iDEAL-extensie geeft informatie door aan de kassa, en de kassa geeft het vervolgens weer door aan de bank.

Hoe werkt het proces

  • Bestelling via website (bijvoorbeeld formulier of shop)

  • iDEAL-extensie verzamelt informatie

  • iDEAL-extensie stuurt informatie naar internetkassa

  • Internetkassa handelt betaling af

  • Internetkassa stuurt resultaat betaling naar iDEAL-extensie

  • iDEAL-extensie geeft informatie door aan de website

  • Website rondt het bestelproces af, met bijvoorbeeld een bevestiging per mail of een niet-betaald melding.

  • Bij geslaagde betaling keert de internetkassa het betaalde bedrag uit aan de site-eigenaar

Wat kost dat

Internetkassa’s rekenen meestal een klein bedrag per transactie (meestal rond de 30 cent ex BTW), al dan niet in combinatie met maandelijkse abonnementskosten.

iDEAL-extensies werken, zoals de meeste Joomla-extensies inmiddels, op abonnementsbasis. In Nederland zijn er twee prima iDEAL-extensies op de markt: JDIDEAL en cciDEAL. Beide extensies zijn ongeveer even duur en even goed. De eerste keer kost de extensie rond de 70 euro exclusief BTW; meestal krijg je korting bij verlenging.

Hulp nodig bij het inrichten?

Als je er geen ervaring mee hebt, kan het inrichten van je Joomla-website of formulieren voor het ontvangen van betalingen ingewikkeld zijn. WebLab42 heeft veel ervaring met het bouwen van betaalformulieren en webshops. Bel ons gerust als je meer wilt weten: 026 - 737 0231.

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen?

Interessante blog? We schrijven regelmatig blogs over allerlei onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (je kunt elk moment weer uitschrijven)!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory