De beste websites maak je samen

Anja de Crom, Joomla expert
Door Anja de Crom

“U heeft post-installatie berichten”

Af en toe duiken ze op in de backend van je Joomla-website: post-installatie berichten. Wat zijn het, wat moet je ermee, waarom moet je zelf dingen doen, en wat is een htaccess bestand? We leggen het uit in deze blog.

Als je een update van Joomla hebt doorgevoerd, kan het zijn dat er bovenin je controlepaneel een blauwe balk komt te staan met daarin een tekst als: “U heeft post-installatie berichten. Er zijn belangrijke post-installatie berichten die uw aandacht vereisen. Dit informatieblok wordt niet weergegeven wanneer u alle berichten heeft verborgen.”

Melding post-installatie berichten

Leuk, zo’n melding. Mooie kleur blauw ook. Maar wat betekent het? En hoe kom je er vanaf?

Waarom staat dit bericht er?

Je krijgt een post-installatie bericht te zien in je backend als er na het updaten nog iets handmatig aangepast of gedaan moet worden.

Het gaat dan om acties die niet automatisch uitgevoerd kunnen worden. In de meeste gevallen is het een aanpassing van het .htaccess bestand.

Wat is een htacces bestand?

Bij het installeren van Joomla wordt standaard een enorme hoeveelheid bestanden op de server neergezet. Een daarvan is een bestandje met de naam htaccess.txt. Het is een voorbeeld configuratiebestand met daarin kleine stukjes tekst, voorbeelden van regels die de server vertellen wat-ie moet doen. Dit zijn echt voorbeelden, je server doet hier niets mee.

Wil jij nou extra regels aan je site toevoegen, dan kun je dat doen door van het htaccess.txt voorbeeldbestand een bestandje te maken waar je server wel iets mee doet: een .htaccess bestand.

Maar wat zou je dan willen aanpassen?

Een veel voorkomend voorbeeld: bij een Joomla site worden de urls standaard opgebouwd met ‘index.php’ ertussen. Heb jij een pagina die ‘contact’ heet, dan zou die dus de url naamvanjouwsite.nl/index.php/contact krijgen. Dat is natuurlijk niet zo mooi. In Joomla kun je instellen dat index.php uit de url wordt verwijderd, met één klik op de knop ‘URL herschrijven’... mits je het bestandje htaccess.txt hernoemt naar .htaccess (punt ervoor, en .txt verwijderen).

Check van tevoren even op wat voor server je website draait (ga in het controlepaneel naar Systeem -> Systeeminformatie en kijk wat er bij Webserver staat). Als dat een Apache server is, dan kun je het htaccess bestand veilig hernoemen.

Aan de htaccess kun je zelf ook regels toevoegen om bijvoorbeeld automatische doorverwijzingen in te stellen, ervoor te zorgen dat bepaalde delen van je website beperkt toegankelijk zijn, of om al het verkeer naar de HTTPS-versie van je website te sturen (overigens kun je dit in Joomla ook met één klik in de backend regelen).

Waar vind ik het htaccess bestand?

In de root van je website. Als je met FTP (of het bestandsbeheer van je hosting) naar de bestanden van je site gaat, kom je op een gegeven moment een map public_html tegen. Negen van de tien keer is dat de plek waar het bestand staat.

Terug naar die post-installatie berichten: wat moet ik ermee?

Zoals gezegd gaan de post-installatie berichten meestal over het aanpassen van het htaccess bestand. Jouw eigen .htaccess bestand is eigenlijk geen Joomla bestand. En dus kan Joomla het ook niet zelf wijzigen. Op het moment dat wijzigingen nodig zijn om je site veilig te houden, moet je die dus zelf doorvoeren.

Onder het post-installatie bericht staat een link naar alle berichten. Bekijk de berichten en voer de actie uit.

Meestal staat er in het post-installatie bericht een stukje code en een instructie wat je ermee moet doen. Bijvoorbeeld: ‘vervang de oude code door deze nieuwe code’. Of: ‘Voeg het volgende stukje code toe aan je .htaccess bestand’.

De stappen die je dan moet nemen:

  • Maak altijd eerst een backup van je site (wij gebruiken Akeeba Backup)
  • Ga met FTP of met het bestandsbeheer bij je hosting naar de map public_html van je site
  • Als het goed is, zie je daar het .htaccess bestand staan
  • Open dat bestand
  • Kopieer voor de zekerheid de volledige tekst naar een kladblok
  • Pas het bestand aan (dus vervang de code of plak de nieuwe code erin)
  • Sla het bestand op (of, als je FTP gebruikt: upload het terug naar de server)
  • Kijk of je site nog werkt
  • Zo nee: open het bestand opnieuw, plak de tekst die je net in kladblok had gezet er terug in en sla op
  • Als het goed is werkt je site nu weer en kun je het opnieuw proberen (misschien had je de code op een verkeerde plek geplaatst, of iets vergeten mee te kopiëren)

Gaat het echt helemaal de mist in? Zet dan de backup terug.

Als je klaar bent met de aanpassingen, kun je elk bericht apart verbergen of alles tegelijk.

En als ik het niet doe?

De aanbevelingen in de post-installatie berichten zijn er niet voor niets: de aanpassingen zijn meestal noodzakelijk voor een betere beveiliging van je website, of het fiksen van een beveiligingsrisico. Het is dus echt wel aan te raden om de aanbevelingen op te volgen.

Vind je dit te ingewikkeld, vraag dan iemand om je te helpen of er met je doorheen te lopen. Je kunt ook een onderhoudsabonnement bij WebLab42.nl afsluiten dan zorgen wij er voor dat je website up to date is en heb je geen omkijken naar post-installatie berichten.

Meer weten over een onderhoudsabonnement bij WebLab42? Lees dan hier verder of stuur ons een bericht. Bellen kan ook naar 026 - 737 0231, vragen naar Hilda Abbing.

Nieuwsbrief ontvangen?

Interessante blog? We schrijven regelmatig blogs over allerlei onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (je kunt elk moment weer uitschrijven)!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory