De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Wat kun je doen met formulieren?

Een formuliertje, dat gebruik je toch alleen maar om mail te versturen of iets aan te vragen?

Mis. Als je wat meer wilt met je website, zijn formulieren daarvoor het middel bij uitstek. En tegelijkertijd zijn ze van alle hulpmiddelen wel zo'n beetje de meest onderschatte. Onterecht, vinden wij bij WebLab42: hulde aan het formulier!

Hieronder vind je een paar voorbeelden van dingen die je met een formulier kunt doen. Formulieren zijn echte krachtpatsers. Je kunt ze gebruiken om informatie in of uit je database te krijgen. Om een mini-webshop mee te bouwen, het invoeren van gegevens in een extensie (of artikelen) simpeler te maken, een workflow vorm te geven of complete doe-het-zelf-invul-toepassingen te maken.

Hoe werkt dat dan?

Je website bestaat uit een systeem en uit inhoud. Alle inhoud staat in de database die bij je website hoort. Lees je content op je website? Dan haalt het systeem informatie op uit de database. Schrijf je een artikel en sla je dat op? Dan zet het systeem informatie in de database. Log je in? Dan stuurt het systeem informatie naar de database, wordt die informatie vergeleken met wat er in de database staat, en reageert het systeem daarop: je wordt wel of niet binnen gelaten.

Werk je in het beheergedeelte van je website, de backend, dan gebruik je eigenlijk al formulieren. Het inlogscherm: een formulier. Het bewerkingsscherm voor artikelen: een formulier. Modules en menu's maken: een formulier.

Dat betekent dat een formulier dus hét geijkte middel is om informatie toe te voegen aan je database, of informatie uit de database tevoorschijn te halen, of informatie in de database te verwerken. Want als het dat niet was, dan deden we het wel op een andere manier.

Ja, maar wat doet WebLab42 dan met formulieren?

Simpel: wij maken nieuwe formulieren die iets anders doen dan de standaard. Voor sommige toepassingen willen we zelf kunnen bepalen op welke manier we informatie in, uit of door de database loodsen. Omdat we een interface niet gebruiksvriendelijk of handig vinden, bijvoorbeeld, en zelf een interface willen maken die logischer is voor jou. Of omdat jij iets heel specifieks nodig hebt, maar niet beschikt over het budget om een grote maatwerk applicatie te laten ontwikkelen.

En waar maken jullie die formulieren dan mee?

Bij WebLab42 zijn we fan van RSForm Pro. Dat biedt enorm veel mogelijkheden om, al dan niet met stukjes code, informatie uit de database te halen en naar de database te sturen. Als je er een beetje in thuis bent (en onze huisnerd Anja is dat), kun je er de prachtigste toepassingen voor verzinnen!

Nieuwsbrief ontvangen?

Interessante blog? We schrijven regelmatig blogs over allerlei onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (je kunt elk moment weer uitschrijven)!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory