De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Zelf je Joomla-website onderhouden?

Als je een (nieuwe) website hebt, stop je - waarschijnlijk - veel energie in het bijhouden van de content. Je schrijft blogs en nieuwsberichten, plaatst foto's, houdt misschien een agenda bij, kortom, alles om ervoor te zorgen dat je site actueel is en goed wordt opgepikt door Google.

Maar hoe zit het met het bijhouden van de techniek?

Je kunt je website vergelijken met een auto. Rijden kunnen de meeste mensen wel (tenminste, als ze een rijbewijs hebben). Staat de brandstofmeter in reserve, dan weet je dat je naar het tankstation moet rijden en de juiste brandstof moet tanken. Maar onder de motorkap wordt het voor veel mensen al wat lastiger. De peilstok kun je vinden, vloeistof voor de ruitensproeier bijvullen gaat ook nog, maar verder is het onderhoud van je auto iets dat je liever aan een specialist uitbesteedt: de garage.

Onder de motorkap van jouw Joomla-website draait Joomla. Regelmatig verschijnen er voor Joomla kleine en grote updates. Een kleine update bevat vaak oplossingen voor (beveiligings-)problemen die in vorige versies zijn ontdekt en door de Joomla-community zijn opgelost. Bij een kleine update wordt het derde cijfer van het versienummer verhoogd (bijvoorbeeld van 3.8.10 naar 3.8.11).

In een grote update zitten daarnaast nog veel extra functionaliteiten en nieuwe mogelijkheden. Bij een grote update wordt het tweede cijfer van het versienummer verhoogd (bijvoorbeeld van 3.7 naar 3.8 of van 3.8 naar 3.9). Beide typen updates zijn even belangrijk.

Welke Joomla-versie heb je?

Joomla zit al een aantal jaren in de 3-serie (serie 4 komt er over een tijdje aan). Welke versie jij hebt, kun je zien als je inlogt in de backend (administrator) van je website. Rechts onderin zie je een nummer staan. Dat is je versienummer.

Begint je website-versienummer met 1.5? Voor die versie zijn er al sinds 2012 geen beveiligingsupdates meer verschenen. Versies die beginnen met 2.5 krijgen sinds 2014 geen beveiligingsupdates meer.

Verouderde Joomla-versies zijn een paradijs voor hackers, want ze bieden legio mogelijkheden om makkelijk binnen te komen. Een verouderde Joomla-versie is de nummer-1 oorzaak van een gehackte website. Ben je nog niet gehackt, dan kunnen er andere problemen ontstaan. Extensies (kleine programma’s die op je site zijn geïnstalleerd voor bijvoorbeeld een fotogallery of een slideshow) kunnen bijvoorbeeld zomaar ophouden met werken.

Updaten of migreren?

Als je website-versie met 1 begint, kun je niet met één klik updaten naar 3. Tussendoor is er zo veel veranderd, dat het een migratie is. Begint je website-versie met 2, dan is de migratie al iets minder moeilijk. Misschien kun je het wel zelf, met stevig Googlen en forums doorploegen, maar als je niets van Joomla weet, kun je het toch beter aan een specialist overlaten. Net zoals wanneer de accu van je auto vervangen moet worden. Twijfel je of je de juiste kennis bezit? Dan kun je het hier testen (opent in nieuw tabblad). Is het antwoord op de vragen uit de test vaker nee dan ja, sla dan de volgende alinea's over en pak het weer op bij "Hulp nodig".

Is je website-versie er eentje uit de 3-serie? Dan kun je in principe zelf updaten, maar daar moet je wel even rustig de tijd voor nemen en de update goed voorbereiden. Ook als het een kleine update is.

Wat zijn de stappen bij het updaten?

Als je inlogt op de backend (administrator) van je website, zie je meteen of er updates zijn. Je ziet een knop om eventueel Joomla te updaten en een knop die je naar het overzicht van extensie-updates brengt.

Vóór je gaat updaten maak je een backup van je website. Die backup pak je ergens anders uit (lokaal of op een testdomein). Na het uitpakken staat daar een kopie van je site. Op die kopie kun je Joomla en je extensies gaan updaten. Zo weet je zeker dat je echte site gewoon blijft doordraaien.

Testen, testen, testen

Na het updaten test je of alles op de site nog werkt. Het is niet altijd te voorspellen wat er na een update gebeurt met je extensies. Die kunnen conflicten veroorzaken, of niet goed werken met de software op de server, waardoor er foutmeldingen getoond worden, een blanco pagina verschijnt of inhoud helemaal niet te zien is. Als dat aan de hand is, dan is het zaak om uit te zoeken wat de oorzaak is en hoe je het probleem verhelpt. Ook hier geldt weer: stevig Googlen en forums doorploegen.

En dan: het echte werk

Werkt alles nog netjes naar behoren op je test-site? Dan kun je beginnen met updaten op de echte site. Doe het stap voor stap, extensie voor extensie, en maak tussendoor backups die je weer ergens anders uitpakt (backups lukken niet altijd even goed, dus je moet ze testen). Loop na elke update de site helemaal na, voor je de volgende extensie gaat updaten.

Hulp nodig?

Denk je na het lezen van dit verhaal dat het te moeilijk voor je is, of heb je niet voldoende kennis of tijd voor het technisch onderhoud van je site? Dan kunnen Hilda Abbing en ik je helpen. Bij ons bedrijf, WebLab42, kun je een onderhoudsabonnement afsluiten vanaf € 19,95 per maand. Dan kun jij je richten op de inhoud en heb je geen omkijken meer naar de techniek.

Wil je meer informatie? Neem snel contact op met Hilda Abbing!

Vraag informatie over onderhoud

Nieuwsbrief ontvangen?

Interessante blog? We schrijven regelmatig blogs over allerlei onderwerpen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (je kunt elk moment weer uitschrijven)!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory