De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Collectieve verwerkersovereenkomst voor onze klanten

In 2018 werd-ie van kracht, de AVG oftewel Algemene Verordening Gegevensbescherming, bedoeld om de privacyrechten van burgers beter te beschermen. Onderdeel van die AVG is dat eigenaren van websites een verwerkersovereenkomst moeten afsluiten met iedereen die toegang heeft tot hun website. Dat kan je webbouwer zijn, of degene die het onderhoud doet. En als je nu denkt: hé, WebLab42 doet het onderhoud van mijn website maar ik héb helemaal niet zo'n overeenkomst, lees dan vooral verder.

Nog even om je geheugen op te frissen: de AVG geldt voor alle organisaties die persoonsgegevens van EU-burgers verwerken. Onder persoonsgegevens vallen alle gegevens die zijn te herleiden tot een persoon. Namen, bijvoorbeeld, of mailadressen. Dus als je een contactformulier op je site hebt staan, nieuwsbrieven verstuurt, of informatie verzamelt over je bezoekers met behulp van Google Analytics, dan verwerk jij persoonsgegevens. En dan ben je wettelijk verplicht een verwerkersovereenkomst af te sluiten met iedereen die ook bij die gegevens kan.

Wat is een verwerkersovereenkomst

In een verwerkersovereenkomst leg je vast welke soort gegevens bewaard worden, waar die gegevens bewaard worden en wie wanneer waarvoor verantwoordelijk is. Dat laatste klinkt ingewikkeld, maar je kunt daarbij denken aan wie wat moet doen als er een (vermoeden van) een datalek is, als iemand inzage in zijn persoonsgegevens wil, of zelfs wil dat die gegevens volledig verwijderd worden.

Collectief of individueel?

Een deel van onze klanten verwerkt veel persoonsgegevens. Met die klanten hebben we een individuele verwerkersovereenkomst afgesloten. Daarnaast hebben we voor deze klanten tot in detail vastgelegd welke gegevens verwerkt worden, op welke manier, hoe lang ze bewaard worden en wie er eventueel nog meer bij kan.

Bij andere klanten hebben we de website zo opgezet dat er geen persoonsgegevens opgeslagen worden. Als ze al een Google Analytics account hebben, hebben we de herleidbare gegevens (zoals IP-adressen) zo veel mogelijk geanonimiseerd. Voor die klanten hebben we een collectieve verwerkersovereenkomst: een overeenkomst die wat algemener is opgesteld.

Doet WebLab42 het onderhoud van jouw site en hebben we geen verwerkersovereenkomst met je afgesloten? Dan geldt die collectieve verwerkersovereenkomst ook voor jou.

Je kunt die overeenkomst hier downloaden: collectieve verwerkersovereenkomst.

Liever toch een eigen overeenkomst?

Heb jij toch liever een eigen, door beide partijen ondertekende verwerkersovereenkomst? Geen probleem, dan gaan we daar samen voor zitten om deze overeenkomst op te stellen. Neem even contact op via 026 - 737 02 31 of klik op de contactknop hieronder.

Neem contact op

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory