De beste websites maak je samen

Hilda Abbing
Door Hilda Abbing

Mijn webbouwer is gestopt, wie kan me helpen?

Je website is een paar jaar geleden opgeleverd en tot voor kort verzorgde je webbouwer het onderhoud, maar nu niet meer. Of je dácht dat de webbouwer dat zou doen, maar er zijn helemaal geen afspraken over gemaakt. Of je webbouwer deed het wel, maar het loopt eigenlijk niet zo lekker tussen jullie. Of je webbouwer is inmiddels een andere weg ingeslagen. Hoe dan ook: als je webbouwer ermee ophoudt, is er werk aan de winkel... voor jou.

Er zijn drie dingen die je kunt doen als je webbouwer stopt: niets doen, zelf doen of een andere webbouwer zoeken.

Niets doen

In de praktijk komen we deze optie helaas het vaakst tegen. De webbouwer heeft dan bijvoorbeeld wel tegen de klant gezegd dat hij zou stoppen, maar de klant dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Gevolg? De website loopt achter, de techniek begint te kraken en te piepen, er ontstaan gaten, de site wordt gehackt en is niet meer bereikbaar, en in het ergste geval reddeloos verloren. En op het moment dat je dan die webbouwer belt, zegt die: “Ik had je toch verteld dat je iemand anders moest zoeken?” (of erger nog: de telefoon wordt niet opgenomen en mail komt onbestelbaar retour).

We hebben de afgelopen tijd een aantal ‘verwaarloosde’ websites van de ondergang gered. Een daarvan was al gehackt en niet meer bereikbaar, en de redacteur kon zelf al niet meer in het beheergedeelte van de site komen omdat de hacker zijn account had gewijzigd. Een andere liep maar liefst veertien (!) Joomla-versies achter (de laatste update was van anderhalf jaar terug) en de eigenaar werd overspoeld met spam.

Zelfs als je Joomla-site al gehackt en/of niet meer bereikbaar is kunnen wij je vaak nog helpen om ‘m weer in de lucht te krijgen. Bel ons: 026 – 737 02 31.

Zelf doen

“Als ik de updates zelf doe, spaar ik het geld voor een onderhoudscontract uit.” We horen het je zo zeggen. En in theorie klopt dat ook. Maar vergeet niet dat jouw tijd ook geld is.

Voor Joomla zijn er op jaarbasis een stuk of twaalf updates. Eventuele extensies die extra functionaliteit op je site regelen, worden voortdurend doorontwikkeld, dus die hebben vaak zelfs nog meer updates op jaarbasis. Al die updates zelf doorvoeren kost een hoop tijd, tenminste, als je het goed wilt doen: eerst een backup maken, die backup uitpakken op een testomgeving, daar de updates doorvoeren, kijken of alles nog werkt en als dat zo is, de updates doorvoeren op je live site.

Sommige extensies laten zich minder makkelijk updaten, die moet je eerst downloaden en dan over de oude heen installeren. Misschien heeft je webbouwer betaalde extensies geïnstalleerd; zodra het abonnement daarop afloopt, kun je die niet meer updaten tot er weer voor betaald is. Vaak heeft je webbouwer ook nog een of meer firewalls geïnstalleerd, of services die de veiligheid monitoren. Die in de gaten houden, dat hoort ook bij het onderhoud.

Als alles gewoon lekker werkt is het niet moeilijk, maar wat ga je doen als je site er na een update ineens mee ophoudt? Heb je dan genoeg tijd en kennis om een backup terug te zetten, problemen op te lossen, of om uit te zoeken wat je moet doen?

Zelf je site onderhouden, daar leer je gegarandeerd een hoop van. Maar het kost je ook veel tijd die je anders zou kunnen besteden aan je klanten of aan dingen die je wél leuk vindt. Dus als je er eigenlijk geen tijd voor hebt, of je vindt er niks aan, doe jezelf dan een plezier en zoek iemand die het onderhoud voor je doet.

Een andere webbouwer zoeken

De slimste oplossing is natuurlijk onmiddellijk op zoek gaan naar een andere webbouwer. Had je een ‘mannetje’ (handige neef, gepensioneerde buurman, ICT-er die in de avonduren wat bijkluste)? Dan is dit misschien het moment om een webprofessional in te schakelen. Iemand die dagelijks met Joomla en extensies bezig is, weet wat er mis kan gaan en wat hij of zij dan moet doen. Zo kun jij blijven doen waar je goed in bent zonder je zorgen te hoeven maken over de techniek van je site.

WebLab42 is gespecialiseerd in het onderhoud van Joomla websites. We helpen je graag! Dus neem gerust vrijblijvend contact op met Hilda Abbing.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je tips of nieuws over Joomla in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory