De beste websites maak je samen

Hilda Abbing, Joomla webdesigner
Door Hilda Abbing

Nieuwsbrieven versturen vanuit je website

Het is een van de beste manieren om contact te houden met je klanten en je doelgroep: nieuwsbrieven versturen. Zo blijven ze op de hoogte van wat jij aan het doen bent, en dat zorgt voor een grotere betrokkenheid bij jou, je organisatie of je bedrijf. In deze blog lees je hoe je nieuwsbrieven kunt versturen vanuit jouw Joomla-website.

Je zult misschien bij het maken van nieuwsbrieven al snel denken aan Mailchimp een online programma waarmee je met een drag ‘n’ drop systeem een nieuwsbrief kunt opstellen. Wij kiezen daar over het algemeen niet voor. Mailchimp is heel handig, maar niet AVG-proof (persoonsgegevens worden opgeslagen in de VS; in april 2021 oordeelde een Duitse toezichthouder nog dat dit – ondanks het Privacy Shield van Mailchimp – in strijd is met de Europese privacyrichtlijnen). Wij houden het liever in eigen hand.

Bij WebLab42 adviseren we eigenlijk altijd om je nieuwsbrieven vanuit je eigen website te versturen. Zelf doen we dat ook: we gebruiken AcyMailing, een nieuwsbrief-extensie die je op je site installeert.

Gratis versie

Met de gratis versie van AcyMailing kun je vooral ‘gewoon’ nieuwsbrieven versturen. Er zit een inschrijfformulier bij dat makkelijk in te stellen is, je kunt meerdere lijsten gebruiken en er is geen maximum aan het aantal abonnees of het aantal nieuwsbrieven dat je kunt versturen. Je lijsten met gebruikers kun je eventueel importeren, AcyMailing kan verschillende bestandsformaten aan.

Taal

AcyMailing gebruikt de taalinstellingen die jij op je website hebt ingesteld. Dus als jij je backend hebt ingesteld op Nederlands, dan is de interface van AcyMailing ook in het Nederlands. Kleine kanttekening: de ontwikkelaars van AcyMailing zijn Franse nerds, dus soms is het een beetje onlogisch Nederlands. Maar toch: het werkt altijd fijner dan een Engelse interface.

Privacy

Binnen AcyMailing is ook het privacy-verhaal prima geregeld. De persoonsgegevens staan op jouw eigen site, als je een hosting provider in Nederland hebt staat de server meestal ook in Nederland. En binnen AcyMailing kun je instellen dat mensen zich kunnen afmelden óf vragen om hun gegevens helemaal te verwijderen.

Drag ‘n’ drop

Wil je zonder enige kennis een mooie nieuwsbrief in elkaar zetten? Dat kan met de drag ‘n’ drop editor van AcyMailing. Blok kiezen, in de nieuwsbrief slepen en vullen maar. Plaatjes toevoegen en je tekst opmaken, het is allemaal geen probleem. Je kunt gebruik maken van standaard templates of je eigen template creëren om het maken van nieuwsbrieven nog makkelijker te maken.

Statistieken

De gratis versie van AcyMailing beschikt over simpele statistieken: je kunt zien hoe vaak je nieuwsbrieven geopend zijn. Naast de gratis versie heeft AcyMailing verschillende betaalde versies; je betaalt dan een vast bedrag per jaar (aanzienlijk lager dan de vaste maandbedragen van bijvoorbeeld Mailchimp) voor een van de pro versies, die je uitgebreidere statistieken geven.

Extra’s in de pro versies

Met een pro versie kun je bovendien je nieuwsbrief inplannen: je zet hem klaar om op een later moment te versturen. Daarnaast bieden de pro versies allerlei andere handige extra’s, zoals automatische e-mails op bepaalde momenten (bijvoorbeeld een maand nadat iemand zich heeft aangemeld), complete campagnes die beginnen vanaf de aanmelding, follow-up emails, voorwaardelijke verzending en je kunt je lijsten onderverdelen in groepen. Allemaal dingen die met Mailchimp ook kunnen, maar dan in je eigen website.

Wil je ook nieuwsbrieven gaan versturen vanuit je eigen website? We helpen je graag! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor de WebLab42 nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws, tips en interessante informatie in je mailbox! Je kunt je op elk moment weer afmelden of je gegevens laten verwijderen.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory