De beste websites maak je samen

Hilda Abbing
Door Hilda Abbing

Domeinnaamfraude: trap er niet in

“Er is een partij die de .com variant van uw domeinnaam wil registreren,” zegt de man die je aan de telefoon hebt, “en ik ben verplicht om dit aan u te melden.” Daarna biedt hij aan om deze .com-variant (of .eu, of .biz, of een andere variant) ook maar meteen voor je vast te leggen.

Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen: op dit moment zijn er verschillende ‘bedrijven’ actief die ondernemers bellen, mailen of brieven sturen over hun domeinnaam. Dit is vrijwel altijd oplichting.

“Iemand anders zit achter uw domeinnaam aan”

Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat er een partij is die een variant van jouw domeinnaam wil registreren (zoals de .com versie van je .nl domeinnaam).

De medewerker beweert dat hij de verplichting heeft om dat aan jou te melden, en dat jij het eerste recht hebt om die variant van de domeinnaam te registreren – bij hem, en dan voor tien jaar, en tegen veel hogere kosten dan je bij een gewone provider zou betalen. En hij zet je onder druk om dat meteen te doen.

Ons advies is: ga er niet op in! Zodra je ja zegt, heb je een mondelinge overeenkomst en het is heel moeilijk om daar weer vanaf te komen. Dus je kunt maar beter meteen het telefoongesprek afkappen.

Fake ‘factuur’ voor verlenging domeinnaam

Een ander verhaal is dat je onmiddellijk je domeinnaam moet verlengen. Die gaan meestal per mail of per post, en voor het gemak doen ze er ook maar meteen een factuur bij. Soms krijg je gewoon een factuur van een vaag bedrijf voor ‘verlenging’ van de domeinnaam die helemaal niet bij hun geregistreerd staat.

Die kregen wij laatst zelf ook: € 199,65, te betalen aan NL Domein Host voor de domeinregistratie 2018/2019. Op de factuur en in de mail stonden geen adresgegevens van het bedrijf, alleen een telefoonnummer en een emailadres. De factuur was niet gericht aan ons, er stond simpelweg geen bedrijfsnaam in.

De factuur lijkt misschien echt te zijn, niets blijkt echter minder waar. Het is een duidelijk geval van een spookfactuur. De zogenaamde factuur blijkt namelijk een 'aanbieding' te zijn. Onderaan de ‘factuur’, in de kleine lettertjes staat: Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging.

Zodra je betaald hebt, heb je dus een opdracht gegeven en ben je je geld kwijt.

Mag dat zomaar?

Als je ja zegt op zo’n telefonische aanbieding, dan geef je opdracht om een domein te registreren. De bedrijven in kwestie registreren het domein ook daadwerkelijk, dus feitelijk doen ze niets verkeerd. Je betaalt wel veel meer dan bij een reguliere hosting provider, ze zetten je onder druk en ze lichten je vals voor. Dus netjes is het niet. Maar je kunt er weinig tegen doen als je eenmaal ja hebt gezegd. Er zijn al wel rechtszaken geweest tegen dit soort bedrijven, maar die hebben nog niet tot gevolg dat het ophoudt.

De fake factuur is een ander verhaal: aangezien in de 'aanbieding' niet wordt vermeld om welke domeinnaam het gaat, geef je misschien wel ergens opdracht voor, maar wáárvoor, dat is niet duidelijk. Er zal dan ook niets verlengd of geregistreerd worden.

Maar als het nou echt waar is?

Het is bijna nooit waar. De kans dat echt iemand een .com of andere variant van jouw domeinnaam wil registreren, is heel klein. De kans dat iemand anders het weet dat iemand anders dat wil doen, is nog veel kleiner. En dan nog: als jij je uitsluitend op de Nederlandse markt richt, zou het dan een probleem voor jou zijn als iemand de .com van je bedrijfsnaam registreert?

Als het gaat over verlenging van de domeinnaam, is je hosting provider degene die contact met je opneemt. Niet een ander vaag bedrijf.

Voorbeelden van partijen die dit soort praktijken ondernemen zijn The Trademark Office B.V. (heet sinds kort Lectual Europe), Trademark Benelux, IPM Services, NL Domein Host en W&S Domeincontrole.

Mocht je twijfelen over een factuur of aanbieding neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken vrijblijvend met je mee om te beoordelen of je factuur echt is.

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor de WebLab42 nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws, tips en interessante informatie in je mailbox! Je kunt je op elk moment weer afmelden of je gegevens laten verwijderen.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory