“Er is een partij die de .com variant van uw domeinnaam wil registreren,” zegt de man die je aan de telefoon hebt, “en ik ben verplicht om dit aan u te melden.” Daarna biedt hij aan om deze .com-variant (of .eu, of .biz, of een andere variant) ook maar meteen voor je vast te leggen.
Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen: op dit moment zijn er verschillende ‘bedrijven’ actief die ondernemers bellen, mailen of brieven sturen over hun domeinnaam. Dit is vrijwel altijd oplichting.
Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat er een partij is die een variant van jouw domeinnaam wil registreren (zoals de .com versie van je .nl domeinnaam).
De medewerker beweert dat hij de verplichting heeft om dat aan jou te melden, en dat jij het eerste recht hebt om die variant van de domeinnaam te registreren – bij hem, en dan voor tien jaar, en tegen veel hogere kosten dan je bij een gewone provider zou betalen. En hij zet je onder druk om dat meteen te doen.
Dat "eerste registratierecht" is een verzinsel, het bestaat niet. Het is een verkooptruc.
En bij bedragen die vele malen hoger zijn dan de bedragen die je bij een gewone provider zou betalen - tussen de 5 en 25 euro, afhankelijk van het type domeinnaam - zouden meteen alle alarmbellen moeten gaan rinkelen.
Ons advies is dan ook: ga er niet op in! Zodra je ja zegt, heb je een mondelinge overeenkomst en het is heel moeilijk om daar weer vanaf te komen. Dus je kunt maar beter meteen het telefoongesprek afkappen.
Een ander verhaal is dat je onmiddellijk je domeinnaam moet verlengen. Die gaan meestal per mail of per post, en voor het gemak doen ze er ook maar meteen een factuur bij. Soms krijg je gewoon een factuur van een vaag bedrijf voor 'verlenging' van de domeinnaam die helemaal niet bij hun geregistreerd staat.
Die kregen wij laatst zelf ook: € 199,65, te betalen aan NL Domein Host voor de domeinregistratie 2018/2019. Op de factuur en in de mail stonden geen adresgegevens van het bedrijf, alleen een telefoonnummer en een emailadres. De factuur was niet gericht aan ons, er stond simpelweg geen bedrijfsnaam in.
De factuur lijkt misschien echt te zijn, niets blijkt echter minder waar. Het is een duidelijk geval van een spookfactuur. De zogenaamde factuur blijkt namelijk een 'aanbieding' te zijn. Onderaan de ‘factuur’, in de kleine lettertjes staat: Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging.
Zodra je betaald hebt, heb je dus een opdracht gegeven en ben je je geld kwijt.
Als je ja zegt op zo’n telefonische aanbieding, dan geef je opdracht om een domein te registreren. De bedrijven in kwestie registreren het domein ook daadwerkelijk, dus feitelijk doen ze niets verkeerd.Je betaalt wel veel meer dan bij een reguliere hosting provider, ze zetten je onder druk en ze lichten je vals voor. Dus netjes is het niet. Maar je kunt er weinig tegen doen als je eenmaal ja hebt gezegd.
Lees in elk geval even de algemene voorwaarden voor deze overeenkomst. Misschien kun je, als je snel bent, de overeenkomst nog annuleren. Je kunt proberen in verweer te gaan. Maak bezwaar (altijd per aangetekende brief - en het schijnt slim te zijn daar niet je handtekening onder te zetten, want ook die kan misbruikt worden) en zeg dat je de overeenkomst wilt ontbinden omdat die tot stand is gekomen door dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Stel dat het tot een rechtszaak zou komen, dan heb je wel bewijsmateriaal nodig. Bewaar dus alles.
Er zijn al wel rechtszaken geweest tegen dit soort bedrijven, maar die hebben nog niet tot gevolg dat het ophoudt. Er is een advocatenkantoor dat collectieve zaken begint tegen Trademark Office, een van de meest hardnekkige partijen.
De fake factuur is een ander verhaal: aangezien in de 'aanbieding' niet wordt vermeld om welke domeinnaam het gaat, geef je misschien wel ergens opdracht voor, maar wáárvoor, dat is niet duidelijk. Er zal dan ook niets verlengd of geregistreerd worden.
Het is bijna nooit waar. De kans dat echt iemand een .com of andere variant van jouw domeinnaam wil registreren, is heel klein. De kans dat iemand anders het weet dat iemand anders dat wil doen, is nog veel kleiner. En dan nog: als jij je uitsluitend op de Nederlandse markt richt, zou het dan een probleem voor jou zijn als iemand de .com van je bedrijfsnaam registreert?
Als het gaat over verlenging van de domeinnaam, is je hosting provider degene die contact met je opneemt. Niet een ander vaag bedrijf.
Voorbeelden van partijen die dit soort praktijken ondernemen zijn The Trademark Office B.V. (heet sinds kort Lectual Europe), Trademark Benelux, IPM Services, NL Domein Host en W&S Domeincontrole.
Denk je dat je te maken hebt met domeinnaamfraude? Meld het bij de Fraudehelpdesk! Doe ook aangifte bij de politie, ook als je nee gezegd hebt.
Meld je aan voor de WebLab42 nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws, tips en interessante informatie in je mailbox! Je kunt je op elk moment weer afmelden of je gegevens laten verwijderen.
WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973
Telefoon: 026-7370231
WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)
WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory