De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Help! Mijn Joomla website werkt niet meer na update naar PHP 7

Je hebt een Joomla-website die een paar jaar geleden voor je gebouwd is en ineens doet-ie het niet meer! Je webbouwer is gestopt en je hostingbedrijf kan je ook niet verder helpen; die melden alleen dat ze overgegaan zijn op PHP 7 en dat je je site moet updaten. Wat nu?

Als je site een tijd geleden is gebouwd en er is daarna geen onderhoud meer gedaan, dan is de kans groot dat-ie verouderd is. Dat leek tot voor kort niet echt een probleem (afgezien van de veiligheidsrisico’s dan: een verouderde site is relatief makkelijker te hacken dan een site die up to date is). Veel Nederlandse hostingbedrijven werkten namelijk nog met verouderde PHP-versies, en een verouderde Joomla-website functioneert daar prima op.

Maar het laatste kwartaal van 2018 gingen hostingbedrijven ineens haast maken met het updaten van de PHP-versie van PHP 5.6 naar PHP 7. Meestal kondigen ze dat aan met een mailtje, maar als je niet echt thuis bent in websites en het onderhoud daarvan, is zo’n aankondiging voor jou abracadabra. En als het dan daadwerkelijk gebeurt, die update, zit jij met een blanco site, of een hele rits foutmeldingen die voor iedereen zichtbaar zijn.

Is je site nog te redden?

Het goede nieuws is dat je site meestal wel weer terug te halen is. Is-ie echt sterk verouderd (Joomla 2.5 of zelfs 1.5) dan moet je site gemigreerd worden naar Joomla versie 3 (op het moment van schrijven zitten we in de 3.9-serie). Dat migreren is niet iets dat je als gewone gebruiker zelf kunt doen: als je niet weet hoe je je site technisch moet onderhouden, dan is een migratie al helemaal een stap te ver. Het is aan te bevelen een webbouwer te zoeken die daar ervaring mee heeft (zoals wij dus).

Ook als je site al wel in de 3-serie zit kan het gebeuren dat hij omvalt als je host omschakelt naar PHP 7. Joomla-versies onder 3.5 werken niet met PHP 7. Het kan ook zijn dat een van je extensies verouderd is en nog niet met PHP 7 kan werken. Als je geen flauw idee hebt hoe je dit moet oplossen, bereid je dan voor op een aantal avonden handleidingen bestuderen, of besteed het gewoon uit.

Een stukje theorie: wat is PHP en wat heeft het met je site te maken?

PHP is een scripttaal die draait op de server waar je website staat. Joomla gebruikt PHP om je site te laten communiceren met de database, om gegevens te verwerken en om bepaalde handelingen te verrichten. PHP zorgt er dus voor dat alles op jouw website goed werkt en op de juiste manier getoond wordt.

PHP is dus geen onderdeel van Joomla; het is geïnstalleerd op de server bij je hosting provider en Joomla maakt er gebruik van. Net als Joomla is ook PHP continu in ontwikkeling. Joomla wordt beter en veiliger, en dat geldt ook voor PHP. De PHP-versie en de Joomla-versie moeten bij elkaar passen. Nieuwere Joomla-versies zullen niet meer werken als op een server een verouderde PHP-versie draait. Andersom komt er een moment dat je Joomla-versie te oud is om nog met de nieuwe PHP-versie te kunnen werken.

Had dit voorkomen kunnen worden?

Je voelde ‘m natuurlijk al een beetje aankomen: als je site goed onderhouden was geweest, dan was hij gewoon blijven draaien. Als je een site bouwt of laat bouwen, realiseer je dan dat je niet klaar bent na oplevering. Er komen nieuwe versies van Joomla uit en het is van belang dat je site veilig en up to date blijft. Verouderde sites en extensies die niet onderhouden worden, gaan vroeg of laat beveiligingslekken vertonen. Of plat dus, als de PHP-versie en de Joomla-versie niet meer matchen.

Laat je site dus maken door een professionele webbouwer die ook het onderhoud aanbiedt, of, als je site al gemaakt is, zoek een webbouwer die het onderhoud voor je doet. Dan heb jij geen omkijken naar de techniek en blijft je site in de lucht.

Oké, maar wat moet ik nu doen?

O, was dat nog niet duidelijk? Ons bellen natuurlijk! Neem contact op met Hilda Abbing. Wij kunnen voor je uitzoeken wat er moet gebeuren om de site weer zichtbaar te maken, we zorgen dat-ie up tot date is, en we sluiten een onderhoudscontract met je af zodat dit niet nog een keer gebeurt.

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor de WebLab42 nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws, tips en interessante informatie in je mailbox! Je kunt je op elk moment weer afmelden of je gegevens laten verwijderen.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory