De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Forum for the Future - Zes meter papier en twee voetbalteams

“Hebben we half januari al wat te doen?” vroeg Hilda eind 2019. “Van de zestiende tot de twintigste? Want we zijn uitgenodigd voor het Joomla Forum for the Future. In Marbella.”
We konden, dus we boekten een ticket naar Spanje en gingen.

Forum for the Future was een event waar zo’n 80 mensen uit de wereldwijde Joomla-community (en daarbuiten) waren uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van Joomla.

De focus lag op vier thema’s (streams): technologie, professionalisering, community en marketing. Als deelnemer kon je kiezen over welke stream je wilde meedenken, en als je wilde kon je tussendoor eventueel ook wisselen.

Forum for the Future Marbella 2020

Pittig weekend

We horen je nu denken: dus jullie zaten lekker in het zonnetje een beetje te keuvelen over Joomla, ’s middags siësta, vervolgens ging WebLab42 aan de Licor 43, tapas op het strand en ’s avonds feesten in de bar? Nou... nee. Het was hard werken. ’s Morgens om 9 uur verzamelen voor een plenaire sessie, daarna in groepen tweeënhalf uur strategische discussies voeren (in het Engels!), dan lunch en daarna weer verder. Tussen de laatste sessie en het gezamenlijke diner zat twee uur vrije tijd. Net genoeg om plaatjes van de zonsondergang te schieten.

Marketing!

Anja, die gekozen had voor marketing, zat meteen de eerste dag al tot over haar oren in de SWOT-analyse (Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats, oftewel: sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen).

De kleine vergaderkamer die gereserveerd was voor de marketing-stream barstte bijna uit z’n voegen met meer dan twintig mensen van verschillende nationaliteiten. Facilitator was Joe Sonne, een Canadese Joomler, gespecialiseerd in digitale marketing. Hij maakte meteen duidelijk dat hij zich niet zou mengen in de gesprekken, maar zich meer zou opstellen als een leider op de achtergrond.

Flipover-dudette

Al die deelnemers waren zeer betrokken bij de toekomst van Joomla en de discussies waren dan ook levendig. Om te voorkomen dat iedereen door elkaar ging roepen en de focus verloren zou gaan, stond Anja binnen de kortste keren naast de flipover om de belangrijkste punten op te schrijven. Dat is ze het hele verdere event blijven doen (met als resultaat ongeveer zes meter papier).

Anja de Crom tijdens de marketing stream - Forum for the Future

Op de hoogte van andere streams

Ondertussen waren discussies in de andere streams minstens even levendig als die van marketing. Elk dagdeel was er een samenvatting van elk van de streams; zo wist je dus ook wat er in de andere streams gebeurde, en op basis daarvan kon je eventueel besluiten om naar een andere stream te switchen. Hilda deed dat: ze zat in eerste instantie bij het community-thema, waar het ging over hoe we de community kunnen versterken en waar nodig nieuw leven kunnen inblazen. Na de eerste dag besloot ze dat marketing toch beter bij haar paste (in Nederland is ze al lid van het Joomla marketing team). Ze stapte dus alsnog over naar de marketing-stream.

Wat kun jij doen?

Op zaterdag werkten we verder aan de SWOT-analyse, keken we naar plannen en documenten die er al waren en inventariseerden we de belangrijkste doelgroepen voor Joomla.

Op zondagochtend maakten we een rondje langs alle aanwezigen in de marketing-ruimte, met de vraag: ‘Wat kun jij doen?’
“Als het antwoord ‘niets’ is,” verzekerde Joe ons, “dan houden we nog steeds van je.”
Het antwoord was nooit ‘niets’, en aan het eind van de ochtend konden we trots melden dat het Joomla marketingteam nu was uitgebreid met maar liefst 22 vrijwilligers. Tweeëntwintig! Dat zijn twee voetbalteams!

De zondagmiddag besteedden we in de marketing-stream aan het vaststellen van de belangrijkste marketingdoelen voor de korte en de lange termijn. Die doelen hebben bijvoorbeeld betrekking op het verder concretiseren van de marketingstrategie voor Joomla 4, maar ook op gedegen marktonderzoek over een langere periode.

En wat is nou die toekomst?

Die toekomst is intussen aan de gang. En de indruk die wij kregen tijdens het event, dat we er zin in hebben met z’n allen en dat er een goede basis gelegd is om gezamenlijk de schouders eronder te zetten, die bleek te kloppen. De mensen die er waren, zetten zich met hernieuwde energie (nog meer) in om ervoor te zorgen dat Joomla ook in de toekomst de beste sitebuilder blijft. Daar werken wij natuurlijk graag aan mee.

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor de WebLab42 nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws, tips en interessante informatie in je mailbox! Je kunt je op elk moment weer afmelden of je gegevens laten verwijderen.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory