Op 17 augustus 2021 is Joomla 16 geworden. In die zestien jaar groeide Joomla uit tot een professionele, flexibele en complete website tool waarmee je vrijwel alle soorten websites kunt maken. Op dezelfde datum kwam ook Joomla 4 uit, de nieuwste grote versie, waar je nog meer mee kunt. Bij WebLab42 hebben we zo’n dertien van die zestien jaar meegemaakt. Hoe het voor ons begon, en waarom we nog steeds graag met Joomla werken, lees je in deze blog.
Het begon allemaal met een platform. Hilda had een uitgeverij die hartstikke toffe boeken uitgaf. Maar elk jaar komen er duizenden boeken uit, dus aandacht voor die boeken krijgen in de media, dat was nogal een uitdaging. En dus besloten we ons eigen medium te maken. Een website over boeken, met genoeg ruimte voor de uitgaven van Hilda, en allerlei leuke extra’s erbij: recensies, interviews met schrijvers, interviews met lezers over hun boekenkast, een Mailchimp integratie...
Hilda ging op zoek naar voorbeelden van websites, vond een heleboel lelijke en slecht werkende WordPress websites en stuitte uiteindelijk op een site die wél goed werkte en die ze nog mooi vond ook. Toevallig kende ze de maker van die site. “Zij heeft Joomla gebruikt,” zei ze, “en als zij dat kan, dan kunnen wij dat zeker. Ik denk dat wij ook voor Joomla moeten gaan”. We kochten een boek (Joomla 1.5) en gingen aan de slag: Joomla installeren, een contentstructuur bedenken en artikelen schrijven. De site moest er natuurlijk ook een beetje leuk uitzien, dus we gingen op zoek naar een template die leek op wat we wilden, installeerden die en pasten alles aan wat we anders wilden. Na verloop van tijd breidden we de site uit met een webshop waarin we boeken en e-books verkochten.
De site liep zo goed, dat Hilda besloot dat haar andere website (een webmagazine) ook moest worden overgezet naar Joomla. En ze wilde ook nog een aparte site voor de uitgeverij. Uiteraard kregen die sites ook allebei een webshop. En toen hadden we drie sites die goed bezocht werden. Bleef het daarbij? Nee, want ik had de smaak te pakken. Ik werd lid van de Joomla Gebruikersgroep Utrecht en leerde ongelooflijk veel tijdens de maandelijkse bijeenkomsten.
Toen ik ergens in 2012 een oproepje zag staan voor het technisch beheer van een Joomla-website, reageerde ik. Als een van de velen, maar ik was wel de enige die niet terugschrok voor een migratie van Joomla 1.5 naar Joomla 2.5 (dat de site gehackt was, daar kwam ik pas achter toen ik al ja had gezegd). Ik kreeg de klus, en die klant hebben we nog steeds. Ondertussen was ik mede-organisator geworden van de gebruikersgroep, ik ging naar de JoomlaDagen en leerde steeds meer.
Langzaamaan kreeg ik steeds meer sites in beheer, en in 2014 besloot ik te stoppen met mijn werk als journalist en tekstschrijver en van het bouwen en onderhouden van websites mijn werk te maken. Een carrièreswitch na vijftien jaar. Best spannend. Maar het ging goed. Er kwamen klanten bij. Grote en kleine, soms alleen voor onderhoud (of onthacken, of migratie) en soms voor een compleet nieuwe website of een maatwerk toepassing.
Ik bleef me ook inzetten voor de Joomlacommunity: ik schreef stukken voor de speciale Joomla-edities van Webdesigner Magazine en ik was lid van het JoomlaDagen-team. Jaarlijks doe ik mee aan Pizza, Bugs & Fun, waar we met z’n allen wereldwijd nieuwe features testen en helpen met bugs oplossen. Dat is een van de leukste dingen van Joomla: iedereen kan meedoen. Joomla wordt ontwikkeld en onderhouden door honderden vrijwilligers wereldwijd, er zit dus geen bedrijf of commercieel belang achter. Dat spreekt mij heel erg aan. Inmiddels schrijf ik ook voor het internationale Joomla Community Magazine. En ik ben een van de organisatoren van Joostock, een unconference over Joomla waar Nederlandse Joomlers kennis delen. Superleuk!
Ik heb in de afgelopen jaren enorm veel leuke mensen leren kennen, dit is een community waar ik me thuis voel. Joomla is dus niet alleen een fantastisch CMS waar je echt alle denkbare websites mee kunt maken, het is een community van leuke, slimme, enthousiaste en betrokken mensen overal ter wereld. Daarom werk ik met Joomla.
Zoals Anja hierboven al schreef bouwden we samen voor mijn uitgeverij en platform de eerste Joomla websites. Wat mij vooral is bijgebleven uit die tijd is dat er zoveel mogelijk was met Joomla (maar misschien kwam dat vooral wel door de creativiteit en het doorzettingsvermogen van Anja). Maar wat ik ook aan haar vroeg, het was mogelijk. Alle drie de websites hadden een mooi, eigen ontwerp, een logische structuur en de webshops werkten als een tierelier (en in 2008 waren webshops een stuk ingewikkelder dan nu). Kortom, ik was dik tevreden met Joomla.
Het enige punt was wel dat Joomla zoveel opties had en dat de leercurve in die tijd best steil was. Toen ik op een oproep in het plaatselijke sufferdje stuitte van de Joomla Gebruikersgroep in Utrecht was het logisch dat we daar eens kennis gingen maken met andere Joomla gebruikers. Anja was meteen heel erg enthousiast en ik kwam tot de ontdekking dat ik Joomla een fantastisch CMS vind maar dat er in mij geen echte nerd schuilt.
Maar het idee van de wereldwijde community van vrijwilligers die samenbouwen aan een CMS waar iedereen gratis gebruik van kan maken sprak mij heel erg aan. Dus toen ik de oproep van de Stichting Joomla Nederland (die de jaarlijkse Joomladagen organiseert) voor een sponsorwerver tegenkwam, zag ik een mooie gelegenheid om iets terug te doen voor de community die mij al zolang voorzag van een fantastisch CMS.
Ik ging voor het eerst naar de Joomladagen en zag en beleefde hoe hecht de Nederlandse community was. Tijdens het evenement leek het een weerzien van oude vrienden die blij waren om elkaar weer te spreken en te zien. Het duurde even voor ik mijn draai vond maar in de loop van de jaren ontmoette ik steeds meer Joomlers en werd deze community een soort van familie.
De websites waar Anja en ik in 2009 mee waren gestart waren niet meer nodig omdat ik gestopt was met mijn uitgeverij. Maar Joomla diende zich toch weer aan toen Anja en ik in 2018 besloten om samen WebLab42 te beginnen. Wat Anja tot dat moment in haar eentje deed, doen we nu samen. We bouwen en onderhouden websites en maatwerk toepassingen voor onze klanten.
Met veel plezier werd ik mede organisator/bestuurslid van de Stichting Joostock. Met de stichting organiseren we een jaarlijkse unconference over Joomla waar Nederlandse Joomlers kennis delen. En zo speelt Joomla al meer dan 13 jaar een grote rol in ons dagelijkse leven.
Ik ben dan ook trots en blij dat Joomla zijn 16e verjaardag viert en dat we tegelijkertijd de release van Joomla 4 kunnen vieren. Het is deze wereldwijde community van vrijwilligers gelukt om een fantastisch CMS te blijven ontwikkelen dat al jarenlang tot de beste systemen ter wereld behoort. Op naar de volgende 16 jaar!
WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973
Telefoon: 026-7370231
WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)
WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory