De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Joostock: hoe je van kennis delen allemaal beter wordt

“Dus jullie delen je kennis met je concurrenten?” Mensen die niet met Joomla (of andere open source software) werken vinden het soms wat moeilijk te bevatten, maar: ja, wij delen onze kennis met onze concurrenten. Vrijwillig en frequent.

Kennis delen is binnen de Joomla-community redelijk gestroomlijnd. Tijdens de JoomlaDagen, de jaarlijkse Joomla conferentie, draait het bijvoorbeeld vooral om het programma, oftewel de presentaties. Daarnaast zijn er de Joomla User Groups (gebruikersgroepen). Die komen meestal maandelijks bij elkaar, vaak is er een presentatie en daarna een Dokter Joomla sessie, waarbij je de groep problemen kan voorleggen.

De unconference Joostock pakt het anders aan.

Joostock, de overtreffende trap van kennisdelen

Unconferences zoals Joostock kennen geen vast programma. Deelnemers bepalen ter plekke wat er gaat gebeuren. Bij Joostock zijn uitwisseling, discussie en de sociale onderdelen de belangrijkste ingrediënten. In oktober 2017 vond de eerste editie plaats, op 24 november 2018 volgde editie 2 (WebLab42 is betrokken bij de organisatie van Joostock, vandaar dat we er schaamteloos reclame voor maken).

Wat Joostock zo leuk maakt? Om te beginnen is het geen massaal evenement, maar ook weer niet heel klein (voor editie 2018 waren 50 plaatsen beschikbaar). Wat ons opviel bij beide edities is de openheid van de deelnemers. Ineens zit je niet met twaalf concurrenten aan tafel, juist niet: je bespreekt onderwerpen waar je allemaal mee te maken krijgt.

Die onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen: het kunnen technische hoe-doe-je-dats zijn, maar ook pop-up presentaties of diepgaande gesprekken over wat je wel en niet in offertes zet. Je leert ervan, ontdekt wat je al goed doet en wat je anders zou kunnen doen, en kunt andersom andere mensen vooruit helpen.

Waarom zou je dat doen?

Delen is vermenigvuldigen, daar zijn we bij WebLab42 van overtuigd. De praktijk bevestigt het regelmatig: wie deelt, krijgt daar iets voor terug. Je netwerk groeit bijvoorbeeld, of je krijgt een nieuwe klant, een uitnodiging om een presentatie te komen geven, een nieuwe samenwerkingspartner... Daarnaast is het ook gewoon prettig om te weten dat andere mensen tegen dezelfde issues aanlopen als jij, en nog veel prettiger als die andere mensen daar een oplossing voor gevonden hebben. Dat helpt jou meteen verder.

Als we als community allemaal slimmer en beter worden, en jij doet mee, word jij als individu ook slimmer en beter. Dus kennis delen, daar heeft iedereen wat aan. En al helemaal tijdens Joostock, want daar kun je ook nog eens zelf bepalen wat je wilt leren.

Lijkt het je wat om mee te doen aan Joostock? Binnenkort beginnen we aan editie nummer 3. Kijk op de website, scroll een stukje naar beneden en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory