De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Pizza, bugs & fun: WebLab42 was erbij!

Joomla wordt ontwikkeld en onderhouden door vrijwilligers. Wereldwijd zijn honderden Joomla-enthousiastelingen dagelijks bezig met het verbeteren van het systeem.

Daar kun je altijd bij helpen, maar op 8 september 2018 deden we dat met een groep, tijdens het Pizza, Bugs & Fun evenement in Bussum. WebLab42 was er natuurlijk bij!

Pizza, Bugs & Fun is een evenement voor alle niveaus van Joomla gebruikers. Iedereen kan dus meehelpen oplossingen voor bugs te testen. Wij konden niet wachten op Joomla 4, dus voor ons was dit de kans om alvast risicoloos een kijkje te nemen in de backend én om het uitkomen van Joomla 4 te bespoedigen; hoe meer mensen er testen, hoe eerder Joomla 4 klaar is om gelanceerd te worden. En dus stonden we om één minuut voor tien als eerste deelnemers voor de deur bij Perfect Web Team, helemaal klaar om aan de slag te gaan.

Zo'n event is altijd een gezellig weerzien met mensen die je kent uit het Joomla-circuit, soms zelfs mensen met wie je samenwerkt, die je kent van een JUG, JoomlaDagen, Joostock of een eerdere PBF, of met wie je - of aan wie - je een workshop of presentatie gegeven hebt. Het halfuurtje waarin iedereen kwam binnendruppelen voelde dus eigenlijk niet echt als wachten.

Hilda Abbing en Anja de Crom waren bij Pizza, Bugs & Fun - foto: René Kreijveld

Aan de slag!

Roland Dalmulder, vandaag chef PBF, legde de groep - een stuk of twaalf deelnemers - uit wat we gingen doen, en vol goede moed gingen we aan de slag. Een Joomla 4 site uitkiezen uit de 100 (!) sites die Roland had geïnstalleerd, een issue uitzoeken, lezen... en ontdekken dat het toch wat minder makkelijk te testen is. Soms stond er een aanwijzing als "maak twee nieuwe velden aan in de database tabel". Lastig als je niet bij de database kunt. Of er was zo veel discussie over het nut van een feature, dat je niet echt het gevoel kreeg ergens aan bij te dragen als je die ging testen. Of de aanwijzingen ontbraken. Of er stond: "Expected result: it works" én "Actual result: it works". Tja, hoe moet je dan testen of er iets verbeterd is?

Gelukkig ging het na de lunch beter. We switchten naar het testen van Joomla 3.9, en daar waren de issues al een stuk concreter. Aan het eind van de middag bleken er zelfs al een paar wijzigingen doorgevoerd aan de hand van onze testen (als een oplossing na twee keer testen als succesvol is gemarkeerd, kan hij in principe in Joomla worden opgenomen). Dat was een fijn resultaat van een hele dag werken.

PBFs zijn een nuttige en gezellige manier om iets terug te doen voor Joomla, het systeem waar we met z'n allen gratis gebruik van mogen maken. Je zorgt ervoor dat de ontwikkelaars door kunnen met het verbeteren van Joomla, en dat de volgende release op tijd beschikbaar is.

Wij zijn er natuurlijk de volgende keer weer bij!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory